$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Hoe herken je de ziekte van Cushing?


Door een malfunctie van de hypofyse in de hersenen wordt er teveel cortisol geproduceerd in de bijnieren, wat tot bepaalde symptomen leidt. Deze malfunctie wordt veroorzaakt door de ziekte van Cushing, of in de correcte benaming PPID bij het paard.

Hoe herken je de ziekte van Cushing? 


Een van de belangrijkste symptomen is de verandering van de vacht. In de ruiperiode krijgen paarden met de ziekte van Cushing het moeilijk met de wisseling van vacht. Op bepaalde plaatsen, zoals de achterbenen en de buik, zullen de haren langer staan en soms zelfs volledig opkrullen over het lichaam.

Ook de spiermassa wordt aangetast, waardoor het lijkt alsof het paard heel snel vermagert. Op andere plaatsen ontstaan er dan weer vetophopingen. Verder is er nog het nauw verband tussen PPID en hoefbevangenheid. Bij 70% van de gevallen van hoefbevangenheid is PPID de oorzaak.

Deze paarden zijn ook vatbaarder voor infecties zoals neusvloei, hoesten en ontstoken ogen.

PPID kan op elke leeftijd voorkomen, maar de meeste paarden zijn ouder dan 15 jaar.

Wat kan je als eigenaar doen?


Als eigenaar is het essentieel om het management van het paard aan te passen. Regelmatige ontworming, tijdige hoefsmidbezoeken en een goede gebitsverzorging zijn een must. Ook een hoogwaardig, uitgebalanceerd dieet is van groot belang.

Wat kan jouw dierenarts doen?


Als eerste zal er een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Dit zal enerzijds het vermoeden van PPID bevestigen. Anderzijds kan de dierenarts, op basis van de bloedwaarden, de evolutie van de hormoonwaarden tijdens de behandeling controleren. 

PPID is een ongeneeslijke ziekte, maar kan wel goed onder controle gehouden worden met medicatie. Hoe vroegtijdiger de diagnose, hoe minder kans op bijkomende ziekteverschijnselen.


Heeft jouw paard last van chronische hoefbevangenheid of andere symptomen die hierboven vermeld staan? Contacteer ons om op PPID te testen.

$show=/p/cases.html$type=grid$m=0$sn=0$c=9$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/evenementen.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=evenementen.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

[IN DE KIJKER]_$show=post$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

[IN DE KIJKER]_$show=home$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

Naam

cases,3,events,3,faq,7,in de kijker,11,nieuws,16,nieuwsbrief,6,
ltr
item
Paardenchirurgie | België Limburg | Dierenarts Daniël Steffens: Hoe herken je de ziekte van Cushing?
Hoe herken je de ziekte van Cushing?
De ziekte van Cushing, ook wel PPID genoemd, is een ongeneeslijke ziekte bij paarden. Een vroegtijdige diagnose en behandeling zijn van groot belang.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyQ7eNCTb92xl20Bqy8_DyRiPeWlOiEGP_A-nOBDR-z9i4kDGB9dxXHSBVh-LWqV5xB9cnc1AjWp8Ksi2guWH_MunTGkH2qsgiG2e73Je1wusayI1jBUiMG1W4I2ivVgi5MIQZWBDTvi4/s640/Cushing+PPID+paard+Steffens+paardenkliniek.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyQ7eNCTb92xl20Bqy8_DyRiPeWlOiEGP_A-nOBDR-z9i4kDGB9dxXHSBVh-LWqV5xB9cnc1AjWp8Ksi2guWH_MunTGkH2qsgiG2e73Je1wusayI1jBUiMG1W4I2ivVgi5MIQZWBDTvi4/s72-c/Cushing+PPID+paard+Steffens+paardenkliniek.jpg
Paardenchirurgie | België Limburg | Dierenarts Daniël Steffens
https://blog.paardenchirurgie.be/2020/03/cushing-ppid-paard.html
https://blog.paardenchirurgie.be/
https://blog.paardenchirurgie.be/
https://blog.paardenchirurgie.be/2020/03/cushing-ppid-paard.html
true
866711848858504178
UTF-8
Alle posts Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN RUBRIEK ARCHIVE ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy